AUSTRIA
 • Ø Suprafața :83,871 km²
 • Ø Populație: 8.150.835
 • Ø Capitala: Viena
 • Ø Anul aderării la UE: 1995
Austria este situată in Europa Centrală şi se învecinează cu Germania, Cehia(nord), Slovacia, Ungaria (est), Italia, Slovenia (est), Elveția, Liechtenstein (vest). Țara este împărțită în nouă provincii federale (Bundesländer). Ziua de 26 octombrie marchează sărbătoarea națională a Austriei.Țară muntoasă, aproximativ 2/3 din teritoriu aflându-se la altitudini de peste 500m, este renumită ca o destinație a sporturilor de iarnă. Cel mai înalt munte este Grossglockner, cu 3.798 m.
 • Ø POPULAȚIA ȘI AȘEZĂRILE
Populația Austriei este de 8.15 milioane locuitori, natalitatea 10.4% , mortalitatea 9.8% , astfel sporul natural este de 0.6%.
Limba oficială este germana,dialectul este similar cu cel vorbit în sudul Germaniei.
Cele mai mari concentrări ale populatiei se înregistrează în aglomerația urbana Viena (peste 4000loc/km) si landurile Oberosterreich, Niederosterreich si Voralberg, iar cele mai scazute in landurile Tirol si Karnten (circa 50 loc/km).
 • Ø Economie
Austria este o țară cu o economie dezvoltată şi echilibrată. Industria prelucrătoare (concentrează cca. 1/3 din populația activă), este foarte diversificată (siderurgia, constructoare de mașini, chimică, sticlărie și porțelan, textilă, instrumente muzicale) și de înaltă productivitate, principalele centre industriale fiind: Viena, Linz, Graz, Klagenfurt, Steyr. Peste 2/3 din productivitatea de energie electrică este produsă de hidrocentrale.
 • Ø Politică
Sistemul politic din Austria-republică federală. Șeful statului este președintele (ales la fiecare 6 ani prin votul poporului). Președintele desemnează cancelarul, liderul celui mai mare partid din parlament în urma alegerilor. Parlamentul austriac este format din două camere Bundesrat (consiliul federal) care are 64 de reprezentanți ai statelor și Nationalrat (consiliul național), care are 183 membri aleși prin vot direct.
 • Ø Curiozităţi despre Austria:
 1. 1. Austria a fost locul unde s-a năsut unul dintre cei mai faimosi compozitori Wolfgang Amadeus Mozart. În scurta sa viață Mozart a compus un număr foarte mare de opere muzicale. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian și orchestră,7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade.
 2. 2. Populată de 2,26 milioane de locuitori,Viena este capitala Austriei. Viena este un important centru politic internațional, unde își au sediul organizații mari, ca: Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alte diverse agenții.Teritoriul Vienei are o suprafață construită relativ mică. Aproximativ jumătate din suprafață este destinată spațiului verde, întinderi semnificative fiind de asemeni atribuite agriculturii.
 3. 3. Palatul Schönbrunn (traducere: Fântâna frumoasă) este localizat la vest de centrul capitalei în cartierul Hietzing. Până în 1642 se numea "Katterburg", având 1441 de camere este unul dintre cele mai importante monumente culturale din Austria. Din 1996, Palatul Schonbrunn a fost recunoscut de UNESCO şi se află pe lista Patrimoniilor Culturale ale Lumii.