FINLANDA

Generalităţi
Finlanda sau Republica Finlandei este o țară situată în partea de nord a Europei. A aderat laUniunea Europeană în 1995. Ţara are ieșire directă la Marea Baltică. Se învecinează la est cu Rusia, la vest cu Suedia și la nord cu Norvegia. În partea de sud se afla Estonia, despărțită de Finlanda de către Golful Finic. În largul coastei sud-vestice a Finlandei se afla Insulele Aland, care sunt o provincie autonomă a Finlandei, beneficiind de statutul de zonă demilitarizată. Limba oficială este finlandeza şi suedeza.
Capitala ţării este la Helsinki şi suprafaţa ţării este de 338.150 km2 şi are o populaţie de aproximativ 5.200.000 locuitori.
Finlanda prezintă o democraţie parlamentară, fiind condusă de preşedinte împreună cu primul ministru şi Eduskunta. Preşedintele este ales prin vot direct pe o perioadă de 6 ani şi are dreptul la cel mult două mandate. Eduskunta este Parlamentul Finlandez, compus din 200 de membri. Insulele Aland beneficiază de un reprezentant în cadul acestuia. Landsting este parlamentul din insulele Aland şi administrează relaţiile insulelor.
Finlanda este ţara cu cea mai mare întindere de păduri din Europa.
Acoperită de regiuni sălbatice în partea de nord, se pare că finlandezii s-au adaptat unui mediu ostil la prima vedere, cu puţine resurse care să-i facă să prospere ca naţiune. Şi totuşi, Finlanda a reuşit să-şi consolideze o economie pe baza exploatării agricole, în special a lemnului, dar şi pe exportul de materii prime (metale), iar astăzi calitatea vieţii în Finlanda este cel puţin prosperă.
Cunoscută de multe personae ca şi ţara lui Moş Crăciun, Finlanda se poate lăuda cu tradiţii care au rezistat trecerii anilor, păstrându-se până astăzi, astfel încât acum fac parte din viaţa de zi cu zi a locuitorilor. Printre aceste obiceiuri se numără şi sauna, care este o practică bine-venită pe timpul iernii, având efecte benefice asupra corpului. Temperatura poate atinge 80 de grade, fapt pentru care tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 30 de minute, după care te poţi răcori cu un duş rece, sau chiar tăvălindu-te prin zăpadă.
Ø Stema
Stema Finlandei este reprezentată de un leu încoronat pe un fundal roşu, laba sa dreaptă fiind înlocuită cu un braţ care flutură o sabie, în timp ce leul calcă pe o altă sabie. A fost creată în jurul anului 1580.
Stema este prezentă pe drapelul statutului. De asemenea, leul finlandez este utilizat într-o mare varietate de embleme ale autorităţilor de stat diferite. Pe de alte parte, municipalităţile finlandeze şi regiunile preferă să utilizeze modele provenite din alte surse. Leul apare şi în insigna generalilor de armată şi în marină, ca şi parte în cadul insignei de ofiţer.
Patrimoniu naţional
Rauma este un oraş care cuprinde aprox. 39 700 de locuitori, aflându-se pe coasta de vest a Finlandei. Este cunoscut pentru mătasea de înaltă calitate şi centrul vechi al oraşului, acesta având o arhitectură bazată pe lemn.
După al doilea război mondial, Rauma s-a transformat într-un oraş industrial, principalele ramuri fiind construcţia de nave, hârtie şi celuloză dar şi de metal. Rauma este, de asemenea al cincilea cel mai mare port din Finlanda, cu aproape 6 milioane de tone transportate pe an.
Acest oraş are propriul său dialect, în cadrul căruia se pot găsi cuvinte din limba engleză, germană şi suedeză.
Încă din anul 1971 a fost organizată anual săptămâna dantelei. În cursul acestei săptămâni se aranjează mici expoziţii în centrul vechi al oraşului. Săptămâna culminează cu noaptea dantelei negre, când buticuri mici sunt deschise clienţilor până târziu în noapte şi se organizează o mare varietate de spectacole.